Varno gibanje po gorah pozimi zahteva od nas precej znanja in izkušenj, ki pa jih ne moremo pridobiti iz danes na jutri. Kljub našemu suverenemu gibanju po sredogorju ali visokogorju se v zimskem času stvari zelo spremenijo, saj narava dobi drugačno podobo, vrvež katerega povzročajo nedeljski pohodniki izgine in dan je skoraj za polovico krajši kot poleti.

IMG_0297_copyOdgovorni pohodniki, ki vedo, da nimajo dovolj izkušenj z gorništvom v zimskem času, se vključujejo v razna izobraževanja in izpopolnjevanja, ki jih prirejajo planinska društva, gorska reševalna zveza Slovenije in planinska zveza Slovenije. Program izobraževanj vseh organizatorjev je dober in poteka na podoben način, zato je težko govoriti in svetovati kateri organizator je boljši in kateri slabši.

Zaradi množičnega obiska gora poleti in zmeraj večjega obiska gora pozimi, smo se tudi na našem društvu “Akademsko planinsko društvo Kozjak Maribor” odločili, da našim članom in članom ostalih društev ponudimo tečaj varnega gibanja po gorah v zimskih razmerah. Zaradi zelo mile zime nismo vedeli ali bomo lahko tečaj (praktični del) izpeljali ali ne, saj je bila snežna odeja na Pohorju zanemarljiva. Vendar pa nam je narava le prižgala zeleno luč in z nizkimi temperaturami omogočila umetno zasneževanje snežnega stadiona, kar je seveda sorazmerno vplivalo na izvedbo našega tečaja.

Izobraževanja, ki je potekalo v dveh delih (1. del je bil namenjen teoriji in predavanju, 2. del pa praktičnemu izobraževanju) se je udeležilo lepo število zimskih navdušencev. Predavanje je trajalo približno 3 ure in na njem so bile predstavljene naslednje teme: priprava na turo, pregled in predstavitev opreme, nevarnosti, ki pretijo na nas ter kako v kriznih situacijah pravilno reagirati. Nekaj dni kasneje so se udeleženci izkusili še v praktičnem delu na belih strminah Pohorja, kjer so se naučili hoditi z derezami, zaustavljati s cepinom in iskati ter reševati z lavinsko opremo.

IMG_0300_copyTako smo tečaj “Varno gibanje po gorah v zimskih razmerah” uspešno izpeljali in se že veselim naslednjih podobnih izobraževanj. Ob tej priliki lahko povabim vse, da se nam pridružite v mesecu aprilu na tečaju “Varno gibanje po zavarovanih plezalnih poteh” in v mesecu maju na tečaju “Varno gibanje po zahtevnih in zelo zahtevnih kopnih poteh”. Točen datum obeh tečajev bo znan v naslednjih tednih in bo objavljen tako na moji spletni strani Vodnistvo.si kakor na spletni strani Akademskega planinskega društva Kozjak Maribor.

To je to in se beremo kmalu.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress