Spletna učilnica

Varno gibanje

Po zavarovanih plezalnih poteh

Želja vsakega, ki se odpravi v gore je, da stopi na vrh in se srečno vrne na izhodišče. Poti, katere pa nas pripeljejo na vrh pa se med seboj razlikujejo po zahtevnostih. Katero bomo izbrali, pa je na nas samih, na naših izkušnjah in znanju.

V zimskih razmerah

Gore privabljajo medse zmeraj več obiskovalcev. Nekateri jih obiščejo le v lepem, sončnem vremenu in kopnih razmerah, spet drugi uživajo v gorah v zimskem času, medtem ko je največ takšnih, ki gredo radi v gore ne glede na letni čas.

Priporočila

Priporočila za varno pohodništvo in planinarjenje

Kot dejavnosti na prostem sta pohodništvo in planinarjenje odličen način za izboljšanje kondicije, spoznavanje ljudi in zabavo. Naslednja priporočila so planinska združenja pripravila z namenom, da bo dejavnost izvajana kar se da varno in prijetno.

Za varnost na zelo zahtevnih planinskih poteh

Hoja po zelo zahtevnih planinskih poteh je povezana s tveganji. Pri nezadostni pripravljenosti, pomanjkljivi opremi ali napačnem ravnanju obstaja nevarnost padca.

Priporočila za varnost na visokogorskih turah

Ture v visokogorju ponujajo veliko priložnosti za doživljanje narave, druženje in pustolovščine. Naslednja priporočila naj pripomorejo k učinkovitemu soočenju s številnimi nevarnostmi v alpskem svetu.

Priprava

Na turo

Priprava na turo se prične že doma, nekaj dni pred pohodom. Kaj je potrebno storit in kako se pripravit si lahko preberete tukaj.

Oprema

Pred izvedbo ture si je dobro izdelati seznam opreme, katero potrebujemo na turi na katero se podajamo. Količina opreme pa je odvisna od tega kam se odpravljamo in za koliko časa. Pravilna izbira opreme bo pripomogla k udobnejši in varnejši turi.

Orientacija

Beseda orientacija izhaja iz latinske besede orient, ki pomeni vzhod. Pomeni določiti lego neko točke ali smeri gibanja glede na stran neba in objekte v naravi. Poznamo geografsko in topografsko orientacijo. Pri prvi določamo strani neba z kompasom, zvezdami, … pri drugi pa določamo naš položaj glede na objekte in relief v okolici.

Poti

Poti

Poznamo lahke, zahtevne in zelo zahtevne označene poti… Poznamo lahke, zahtevne in zelo zahtevne neoznačene poti… Poznamo lahka, zahtevna in zelo zahtevna brezpotja… Poznamo plezalne smeri, alpinistične vzpone …

Se sprašujete katera pot spada v lahke, zahtevne oz. zelo zahtevne poti…

Planinske poti in transverzale

Slovenija razvejana dežela z raznoliko pokrajino in z kar 1661 planinskih poti v skupni dolžini 9.000 km. Imamo najstarejšo vezno pot v Evropi in na svetu – Slovensko planinsko pot oz. Transverzalo, katera poteka od Maribora do Ankarana v dolžini 599 km, zaobidemo 75 kontrolnih točk in se vzpnemo za 45,2 km. Obhodimo jo v približno 30-ih dneh. Označena je z Knafličevo markacijo – bel krog z rdečo obrobo ter številko 1.

Preverjanje trdnosti snežne odeje

Zima je čas, katera zaradi svoje lepote, samotnosti in adrenalina pritegne v visokogorje kar nekaj pohodnikov. A tako kot povsod, so le nekateri vešči hoje pozimi, hoje po snegu in le nekateri prepoznajo in poznajo nevarnosti, katere nam prežijo v gorah v tem času, v takšnih razmerah…

Razno

Prva pomoč

Prva pomoč je najhitrejši način nudenja pomoči obolelim in poškodovanim pred prihodom reševalcev. Z nudenjem le te lahko rešimo življenje drugi osebi, preprečimo trajne poškodbe in olajšamo bolečine. Prvo pomoč poškodovancu je v nujnih primerih dolžan nuditi vsak!

Vozli

Osem vozlov, katere more poznat vsak pohodnik, gornik ali alpinist.

Definicije

Kaj pomeni alpinistična tura, alpinistična smer ali alpinistične vzpon? Katere ture spadajo v letne kopne vzpone in katere v zimske vzpone oz. za vzpone v zimskih razmerah…

Literatura

Povezave do zanimivih “člankov” na temo planinstva, gorništva, alpinizma, reševanja…

Video literatura

Youtube filmčki raznih zanimivih video vsebin.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress