Aktualno

Spletna učilnica

Spletna učilnica

Pravijo, da znanja ni nikoli dovolj in vsako dodatno je le nekaj dobrega za nas. Noben ni vseved, so le osebi, kateri imajo o določenih stvareh več znanja od ostalih in obratno. Planinski vodniki nismo le vodniki, temveč smo tudi neke vrste pedagogi.
read more
Čez Turski žleb na Tursko goro 2251m

Čez Turski žleb na Tursko goro 2251m

V nedeljo, 19.3.2017, na zadnji zimski dan, smo se odpravili na Tursko goro. Kljub slabši vremenski napovedi, je vreme zdržalo in nam postreglo z čudovitimi prizori. Kako smo se imeli pa si lahko ogledate v galeriji.
read more
Vodovod in MMP 2498m

Vodovod in MMP 2498m

Na praznični ponedeljek, 26.12.2016 smo se člani Akademskega planinskega društva Kozjak Maribor in Alpskega društva Stratus, podali proti Mali Martuljški Ponci, 2498m visok vrh v Julijskih Alpah, del Martuljške skupine.
read more
Cepin

Cepin

Cepin je vsestransko orodje, ki ga uporabljamo pri napredovanju v snegu in ledu ter s tem prepričujemo zdrs. V nadaljevanju se lahko seznanite z njihovo sestavo, vrstami in uporaba.
read more
Cepin in dereze

Cepin in dereze

Samo pravilna in pravočasna uporaba cepina in derez, nas lahko reši. Seveda pa ni dovolj le da imamo cepin na nahrbtniku in dereze v njem, temveč je potrebna tudi pravočasna "namestitev" in seveda pravilna uporaba.
read more
Prva pomoč

Prva pomoč

Tako kot je komplet prve pomoči obvezna oprema v avtomobilu, bi lahko rekel, da je le ta tudi obvezna oprema za naš nahrbtnik. Seveda pa ni dovolj, da imamo zraven le obliž ali pa kakšno obvezo. Potrebno je, da imamo dovolj stvari s katerimi lahko pomagamo sebi ali poškodovanemu.
read more
Rezervacija nočitve

Rezervacija nočitve

Verjetno vam je znano, da imamo v Sloveniji 179 planinskih postojank, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč oz. domov. Poleg široke in pestre ponudbe jedi in pijač (ki kljub raznolikosti ni zmeraj vsem po godu, vendar o tem kdaj drugič), nam med drugim nudijo tudi možnost nočitve in nam s tem olajšajo vzpon ali sestop...
read more
Naj planinska koča 2016

Naj planinska koča 2016

Leto je naokoli in ponovno se je pričelo zbirati glasove o naj planinski koči v letu 2016. Za prestižni naslov se letos bori 66 planinskih koč iz celotne Slovenije. Glasovanje se je pričelo v začetku julija in traja do konec avgusta. Izmed vseh 66 koč, se jih je le 10 uvrstilo v finale, katere trajajo od 1.8 pa vse do 31.8.2016. Med deseterico so tri novinke, medtem ko pa jih je ostalih 7 bilo v finalu že lansko leto.
read more
Pot iz Kredarice na Triglav ponovno ODPRTA

Pot iz Kredarice na Triglav ponovno ODPRTA

Res, da je bila zapora poti predvidena le za v četrtek 28.7.2016 se je le ta zavlekla še v petek 29.7.2016, saj jim vreme ni bilo najbolj naklonjeno. Tako so markacisti PD Ljubljana-Matica zamenjali 180m jeklenice in tako omogočili varen vzpon obiskovalcem oz. pohodnikom. Pot Kredarica - Triglav je ponovno normalno odprta.
read more

Spletni trgovini

V Sloveniji imamo zelo malo trgovin z pohodniško in alpinistično opremo. Sploh, če pogledamo na Štajersko imamo v Mariboru Iglu sport, v Celju pa Iglu sport in Kibubo... potem pa dolgo dolgo dolgo nič.. in smo že v Ljubljani, kjer se Celjska zgodba ponovi. Ko pa se dvignemo proti Gorenjski, pa se tudi ponudba razširi...
read more

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress