Sodi v skupino obvezne tehnične plezalne opreme in je točka med nami in vrvjo. Uporabljamo ga tako pri plezanju, samovarovanju kot pri delu na višini itd.

Poznamo več vrst plezalnih pasov:

 • Sedežni plezalni pas
 • Sedežni plezalni pas + prsni del
 • Enodelni plezalni pas

Prvi, torej sedežni plezalni pas se najpogosteje uporablja pri alpinizmu in plezanju. Zaradi svoje “lege” ni priporočljivo, da ga uporabljamo pri plezanju v kombinaciji s težkim nahrbtnikom, saj nas pri padcu lahko zaradi teže nahrbtnika obrne in pride do zloma hrbtenice.

Slednja dva (sedežni plezalni pas + prsni del oz. enodelni plezalni pas) pa sta primerna za začetnike in pri plezanje s težkim nahrbtnikom. Zaradi svoje “lege” oz. višjega težišča navezave, poskrbi da nas ne obrne na glavo.

Vsi nadaljnji zapisi se nanašajo na sedežni plezalni pas, saj je le-ta največkrat v uporabi in ga uporabljam tudi sam.

Zgradba oz. sestava plezalnega pasu:

Plezalni pas

O plezalnem pasu na splošno:

 1. Pred uporabo oz. že doma pas dobro pregledamo, da ni načet oz. utrgan in je tako brezhiben za uporabo!
 2. Pasni del naj bo udoben in naj diha. Ne sme nas tiščati!
 3. Pri nakupu plezalnega pasu moramo biti pozorni tako na velikost (S, M, L …), kakor tudi na možnost zategovanja.
 4. Nekateri pasovi imajo le maneversko zanko, ki služi tudi kot zanka za navezovanje. Ti pasovi so mišljeni bolj za plezališča in lažje rokovanje z gri-grijem.
 5. V zanki za navezovanje se z vpleteno osmico navežemo na glavno vrv ali skozenj s kavbojskim vozlom fiksiramo samovarovalni komplet.
 6. Pasovi imajo tako enoconski kakor tudi dvoconski način zategovanja. Osebno bolj priporočam dvoconskega, saj si ga lahko lažje in boljše zategnemo. Enako velja tudi za nožne zanke. Tako pasni kot nožni zategovalni pas nam dajeta možnost prilagajanja in ga zato lahko uporabljamo tako poleti kakor pozimi.
 7. Zanke za opremo so mišljene za nošenje opreme (pomožnih vrvic, vponk v matico, sistemov …). Nikakor se vanje ne smemo varovati!!!
 8. Plezalni pas uporabljamo kadar ga potrebujemo, prav tako imamo na njen obešene stvari kadar jih potrebujemo. V kolikor vemo, da pasa oz. opreme ne bomo več potrebovali, vse skupaj pospravimo v nahrbtnik!
 9. Plezalni pas je zmeraj na zadnjem sloju oblačil. Preko njega ne dajemo jakne, windstoperja itd.
 10. Ob prihodu domov, pas (v kolikor je moker) posušimo na sobni temperaturi (ga ne izpostavljamo soncu) in ga pospravimo na mesto, da ga na slednjič najdemo.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress