Bolj kot sem aktiven, več kot hodim naokrog, vedno bolj se čudim in se počutim zgroženega. Je res tako težko reskirat par deset evrov za nakup zaščitne pohodniške čelade ali je boljše reskirat svoje življenje? Saj ne pravim, da bi vas naj čelada rešila pred padcem skale ali velikega kamenja, ampak pred drobnim pa sigurno… Ne nosimo čelade samo zaradi padcev kamenja, temveč zato da si zaščitimo glavo tudi v primeru trka z glavo ob skalo, ali pri zdrsu, …

Si predstavljate kakšno moralno krivdo bo občutil nekdo, kateri je hodil pred vami, po pomoti sprožil kamenček ali dva.. le ta pa je padel vam na glavo in vas huje poškodoval?

Ne govorim, da je čelade obvezna oprema, je pa vsekakor priporočljiva in zaželena, sploh na zahtevnih in zelo zahtevnih poteh. Sploh na poteh, katere se vzpenjajo po skalah, na poteh kjer je zdrs ali padec dosti bolj mogoč.

Seveda pa ni dovolj, da imamo le čelado na glavi in to je to. Potrebno je tudi da:

  1. Imamo pravilno velikost čelade (večina jih je univerzalnih in sproti nastavljivih po velikosti)
  2. Čelada mora imet oznako UIAA in CE, kateri lahko razberemo iz nalepke (oznaki pomenita da je čelada prestala ustrezne teste in s tem garancijo na kvaliteto izdelka)
  3. Vsaka čelada ima pasek, s katerim čelado pritrdimo nase

Priporočam da ste pri nakupu čelade pozorni tudi na:

  1. njeno težo, katera naj ne bi presegala 340g
  2. možnost pritrditve naglavne svetilke
  3. dobro zračenje

B. Mlač je zapisal par nasvetov glede uporabe čelade:DSC_0595

  • Kdor pogosto nosi čelado, naj ima čimbolj športno ostrižene lase
  • Čelada naj bi bila vedno pravilno zadrgnjena – ne preveč in ne premalo
  • Čelade med plezanjem ne jemljemo z glave
  • Čelade ne smemo nikoli barvati ali nanjo lepiti kakršnihkoli nalepk, ker lahko to vpliva na kemično zgradbo zunanje lupine, se pravi na njene fizikalne lastnosti

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress