Planinske poti in transverzale

Slovenija razvejana dežela z raznoliko pokrajino in z kar 1661 planinskih poti v skupni dolžini 9.000 km. Imamo najstarejšo vezno pot v Evropi in na svetu – Slovensko planinsko pot oz. Transverzalo, katera poteka od Maribora do Ankarana v dolžini 599 km, zaobidemo 75 kontrolnih točk in se vzpnemo za 45,2 km. Obhodimo jo v približno 30-ih dneh. Označena je z Knafličevo markacijo – bel krog z rdečo obrobo ter številko 1.

Druga znana pot, katera poteka tudi po Sloveniji je Via Alpina. Omenjena pot vključuje 8 alpskih držav in poteka od Monaka do Slovenje. Označena je s kvadratnimi tablicami in napisom Via Alpina. Njena dolžina je več kot 5000 km in jo lahko prehodimo v 342 dneh.

Tretja takšna pot je Evropska pešpot E6 ali E7. E6 poteka od severa proti jugu Slovenije in je označena z rumenim krogom z rdečo obrobo in oznako E6, obhodimo jo v 20-ih dneh. E7 pa poteka od zahoda proti vzhodu in je označena enako kakor E6, le da ima oznako E7 in jo prehodimo v približno 30-ih dneh.

Četrta pot je pot kurirjev in vezistov in je zaznamovana z modro-rumenimi okroglimi markacijami. Prične se v Beltincih (točen kraj Gančani) in konča na Slavniku. Velja za najdaljšo slovensko transverzalo z več kot 1000 km in 88 kontrolnimi točkami. Za pot potrebujemo okoli 50-dni!

Slovenska planinska pot

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress