Verjetno vam je znano, da imamo v Sloveniji 179 planinskih postojank, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč oz. domov. Poleg široke in pestre ponudbe jedi in pijač (ki kljub raznolikosti ni zmeraj vsem po godu, vendar o tem kdaj drugič), nam med drugim nudijo tudi možnost nočitve in nam s tem olajšajo vzpon ali sestop. Seveda pa se je potrebno zavedati, da so koče precej zasedene in da prazna postelja ne čaka le vas, zato si je ležišče dobro vnaprej rezervirati in si s tem zagotoviti spanje pod streho in na mehki podlagi.

Vse to se sliši/bere super, ampak kaj ko včasih gledamo le nase.. Pogosto se zgodi, da si rezerviramo nočitev v večih kočah potem pa zaradi različnih vzrokov ne pridemo prespati. S tem nismo naredili škode le oskrbniku, ampak smo s tem onemogočili drugemu pohodniku bivanje in potreben počitek.

Svetujem, da se pred turo, nanjo tudi dobro pripravite. Dobra priprava ne zajema le fizične kondicije in nabor potrebne opreme, ampak vključuje tudi rezervacijo nočitve (v kolikor se odpravljate za več dni) v pravi koči. Torej:

  1. Naredite si plan poteka ture in predviden počitek/nočitev
  2. Pokličite v kočo/dom, kjer ste predvideli počitek in povprašajte o prosih mestih za nočitev vaše skupine in naredite rezervacijo (rezervirajte le toliko mest, kolikor mislite, da boste imeli udeležencev)
  3. Postavite si omejitev, koliko vas lahko gre na turo (najboljše gleda na vašo usposobljenost in prosta mesta za nočitev)
  4. Na razpis oz. vabilo na turo napišite zadnji rok prijave (minimalno 3-dni pred turo) in seveda zgornjo mejo udeležencev
  5. vsaj 3-dni pred turo JAVITE V KOČO/DOM in POTRDITE rezervacijo oz. le to ODPOVEJTE
  6. Seveda se zna zgoditi, da na izhodišče ne bodo prišli vsi udeleženci, zato v tem primeru ponovno kontaktirajte oskrbnika in ga seznanite z novim številom udeležencev/nočitev (skoraj na vseh izhodiščih je GSM signal, če ga ni na izhodišču pa je sigurno kje na poti!).

Omenjeni del priprave na turo ne velja le za vodnike, saj mi smo že seznanjeni s pravilnimi pripravami. To velja predvsem za družbe, ki se odločijo za pohod v lastni režiji. V družbi je sigurno kdo, ki ima malo boljše organizacijske sposobnosti, zato je najbolje, da njega zadolžite za ta del in tako boste pripomogli, da bodo oz. bomo imeli vsi dovolj možnosti za nočitev.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress