SestopPovod, da napišem par besed na temo samovarovanja oz. samovarovalnega kompleta se nahaja na pred kratkim odprto debato v eni izmed skupin na socialnem omrežju. Verjetno ste seznanjeni, da na socialnih omrežjih obstaja kar nekaj razno raznih skupin na temo planinstva, pohodništva, itd. Članstvo v teh skupinah je seveda brezplačno, prav tako pa imam občutek, da je član lahko vsak, ki da prošnjo za pridružitev k skupini. Zaradi ne prepoznavanja identitete pošiljatelja prošnje, administrator skupine ni seznanjen o tem, ali je oseba skrita za imenom in priimkom res resnična ali ne, ne glede na javne fotografije itd.

No, to sem načel zato, ker vas želim napeljati na to, da lahko pričakujete vse možne odgovore na vaša še tako enostavna vprašanja, hkrati pa ne veste kdo se za tem odgovorom skriva. Nemalokrat se zgodi, da so najbolj pametni tisti, kateri o določenih stvareh nimajo “pojma” in vas s svojimi odgovori dobesedno zavajajo. Pustimo sedaj to in se vrnimo k prvotni temi, samovarovalnemu kompletu.

Na kratko, samovarovalni komplet je tehnični pripomoček, kateri je na eni strani nameščen na plezalni pas (enodelni ali dvodelni), na drugi pa sta dve vponki s pomočjo katerih se varujemo na jeklenicah, klinih, skobah … Sestavljen je iz zaviralne ploščice/zaviralnega mehanizma, varovalne vrvi in dveh vponk. Glede na to, da je le tega lahko izdelati doma, svetujem uporabo kupljenih samovarovalnih kompletov, saj so le ti A-testirani!

Kdaj uporabimo samovarovalni komplet?

Zdrs ali/in padec sta najpogostejša vzroka nesreč v naših gorah. Nastaneta lahko zaradi nepremišljenosti ali zaradi nepravilne uporabe opreme oz. ne uporabljanja le-te. Pri lahkih označenih in neoznačenih poteh preprečimo padec oz. zdrs z uporabo palic, katere so v tem primeru tudi naš edini tehnični pripomoček. Medtem, ko pa pri zahtevnih in zelo zahtevnih poteh, kjer se gibljemo po klinih, skobah, jeklenicah, itd. palic ne moremo uporabljati (so nam bolj kot ne v napoto), zato v teh primerih svetujem uporabo samovarovalnega trojčka. Samovarovalni trojček sestavljajo:

 • Čelada
 • Plezalni pas (enodelen ali dvodelen)
 • Samovarovalni komplet

Obvezna opremaČelada nas ščiti pred drobnim kamenjem, katerega na nas prožijo predhodniki ali živali oz. ščiti našo glavo pred udarci ob zdrsu, itd. Plezalni pas je pripomoček s pomočjo katerega nase pritrdimo (v tem primeru) samovarovalni komplet. Le-ta mora biti dovolj velik/majhen in seveda pravilno nameščen. Samovarovalni komplet pa nas povezuje z varovali, katera so nameščena na naši poti.

Samovarovalni komplet nase ne namestimo doma, na izhodišču ali v koči, temveč takrat ko pridemo do situacije pri kateri nam bo v pomoč oz. pridemo do zavarovane poti in je možnost zdrsa ali padca, mi pa si pri tem ne bomo mogli pomagati. Ob tem nas bo samovarovalni komplet obdržal oz. bo preprečil padec v globino.

In še nekaj dejstev

 • Samozavest naj ostane tam, kjer je bila preden smo se zavarovali. Nikar ne bodimo hrabri, češ saj smo zavarovani
 • Najnevarnejša mesta so varovana z jeklenicami, klini, skobami… kar pomeni, varujmo se še mi
 • Na žično ograjo med dvema klinoma naj bo pripet le eden
 • Ko smo pripeti na ograjo, z roko potiskamo vponki pred seboj. Vponk nikoli ne držimo!
 • Samovarovalni komplet je moč uporabiti le enkrat v kolikor se je ta sprožil oz. bil uporabljen/obremenjen
 • Cena samovarovalnega kompleta je od 50€ gor. Cena vašega življenja pa je? Se ga splača zavreči za borih 50€?
 • Samovarovalni komplet tako v nahrbtniku kakor na nas, nam ne bo v pomoč v kolikor ga ne bomo znali uporabljat. O njegovi pravilni uporabi je najbolje povprašati kakšnega vodnika
 • Piporočena je tudi uporaba rokavic
 • V kolikor se odpravljamo na turo po zahtevnih ali zelo zahtevnih poteh, naj bo samovarovalni trojček zmeraj naš spremljevalec

PRAVILNA UPORABA SAMOVAROVALNEGA KOMPLETA

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress