[printfriendly]

Izhodišče: Parkirišče pod Rakovim robom 1200m
Višinska razlika: 494m
Težavnost poti: Lahka označena pot
Čas vzpona: 1:50h
Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe 1:50.000
Koča: Jarški dom na Mali planini 1520m; Domžalski dom na Mali planini 1534; Gostišče Zeleni rob 1612m
Primeren čas: V vseh razmerah
Oprema: /

  • Težavnost 15% 15%
  • Orientacija 20% 20%
  • Napornost 20% 20%

Velika planina 1666m

Velika planina, redko pastirsko naselje te velikosti ohranjeno v Evropi. Zaradi svoje tipične arhitekture je simbol Velike planine. “Šinkeli” oziroma pastirske koče, pokrite z značilni smrekovimi skodlami dajejo planini prepoznavnost in izgled ter zbudijo željo vsakega, o njegovem obisku.

“Šinkele” zapolnijo pastirji z svojo živino v poletnih mesecih (od junija do septembra) in za nas pripravljajo mlečne dobrote, pastirske malice, itd…

Zanimivost:

  • Največja visokogorska pašna planina na Slovenskem
  • Ima dve jami (Velika in Mala Vetrnica)
  • Kraške vrtače

Opis poti

Z avtomobilom se zapeljemo v Kamnik in sledimo oznakam za Kamniško Bistrico in Veliko Planino. Takoj za mostom (pri tovarni Calcit), ko nas table usmerijo levo, mi ne zavijemo levo, temveč pot nadaljujemo naravnost v smeri proti Stahovica/Črnivec. Po dobrih 6km vzpenjajoče se ceste pridemo do križišča, kjer že imamo oznako Velika Planina, Kranjski Rak, … Nadaljujemo do gostišča Kranjski Rak, za katerim takoj zavijemo levo na makadamsko cesti, po kateri se vzpenjamo cca. 2km in se držimo leve. Na naslednjem križišču (Y križišče) se držimo desne in že vidimo na desni strani veliko parkirišče.

S parkirišča nadaljujemo peš nazaj do Y križišča in se držimo desne. Pot najprej poteka po makadamski cesti in nas po dobrem kilometru oz. 15min hoje pripelje na razpotje (označeno s tablami), kjer zavijemo desno v smeri Male Planine. In makadamske ceste, se pot spremeni v gozdno pot, po kateri se vidnejše vzpenjamo proti planini. Po dodatnih 20min pridemo na Malo Planino in že srečamo prvo jezerce na desni in “Šinkel” na levi.

Od tod nas sedaj vodi več poti proti Veliki Planini. Jaz se bom opisal pot, katera se takoj za “Šinklom” usmeri levo (proti zahodu) v hrib in nas po kratkem vzponu pripelje na lepo jaso pod Jarškim domom. Z omenjene jase se usmerimo proti severu in po parih minutah pridemo do doma. Tukaj lahko naredimo počitek, ali pot nadaljujemo tako da dom zaobidemo po desni strani po cesti katera nas izza ovinka pripelje do Domžalskega doma. Od tod naprej nas vodi makadamska cesta vse do Velike Planine in kapele Marije Snežne, katera samuje na desnem hribčku.

Od kapele se sprehodimo po Veliki Planini in se držimo smeri severozahod, saj le tako bomo prišli do potke, katera nas bo mimo gostišča Zeleni rob pripeljala na vrh Velike Planine – Gradišča. Pri gostišču se nam odpre lep pogled na zahodni del Velike planine in na včasih obratujočo sedežnico. Usmerimo se levo proti sedežnici, pred nami še zadnji par minutni vzpon in že pridemo na zgornjo ploščad sedežnice oz. malo naprej do našega vrha – Gradišča 1666m.

Razgledi

  • SEVER: Kamniško Savinjske Alpe (Grintovec, Skuta, Rinke, Brana, Planjava, Ojstrica, …)
  • JUG: Kašni vrh, Plešivc, Črnivec, …
  • VZHOD: Rogatec, Lepenatka, …
  • ZAHOD: Kamniški vrh, Krvavec, Kompotela …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress