[printfriendly]

Izhodišče: Luče 522m
Višinska razlika: 1540m
Težavnost poti: Lahka označena pot
Čas vzpona: 4:30h
Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe 1:50.000
Koča: Koča na Loki pod Raduho 1534m
Primeren čas: Skozi vse leto
Oprema: /

  • Težavnost 40% 40%
  • Orientacija 40% 40%
  • Napornost 60% 60%

Raduha 2062m

Raduha leži v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp in se strmo dviga vzhodno od Robanovega kota in zahodno meji na globoko sotesko Savinje. Od osrednje skupine Kamniško Savinjskih Alp je ločena z globoko sotesko Savinje. Na njenem zahodnem delu na višini 1550m leži najvišje ležeča slovenska turistična jama – Snežna jama katera je bila odkrita zelo pozno, komaj v letu 1981.

Opis poti

Iz Luč se podamo peš nazaj čez most ter se pri smernih tablah usmerimo levo v strm hrib. Dobro označena in shojena pot nas na začetku vodi po gozdni poti, katera pripelje na večjo jaso pod kmetijo. Mogoče nekoliko slabo vidna pot se prične strmo prečno vzpenjati po travniku in nas kar hitro  pripelje do dveh kmetij, kjer se pot nadaljuje med obema kmetijama. Vzpon nadaljujemo po travniku vse do ceste, le-to prečkamo in sledimo poti v gozd. Po kratki hoji skozi gozd pridemo do razgledne točke, kjer je že viden cilj poti – vrh Raduhe. Hoja se nadaljuje do ceste, po kateri hodimo vse do prvega manjšega križišča. V križišču se usmerimo rahlo levo. Tej gozdni cesti sledimo kar nekaj časa, vmes pa je potrebno pozorno spremljati markacije, saj se le-te redko kje pojavijo. Po približno desetih minutah hoje pridemo do novozgrajene ceste, kjer sredi levega ovinka zavijemo desno v gozd, na kar nas opozorijo tudi markacije. Tej poti oz. kolovozu sledimo vse do Koče na Loki pod Raduho. Pot še  nekajkrat preči cesto, vendar mi sledimo našemu kolovozu in markacijam.

Po 2:30 h pridemo do koče na Loki, katero obhodimo po levi stran in sledimo markirani poti. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se lahko rahlo desno usmerimo za Durce, rahlo levo pa za Raduho. Na vrh Raduhe se pot  nadaljuje rahlo levo po manjši dolinici, katera pa se prične kmalu strmo vzpenjati po pobočjih Male Raduhe. Na začetku hodimo po redkem gozdu, kateri  se postopoma spremeni v ruševje med katerim poteka dobro označena pot. Po dobri uri hoje se nam z desne priključi pot iz Durc, a mi nadaljujemo levo, prečno v smeri proti Raduhi. Dobro označena pot nas vodi vse do našega cilja, vmes pa nas pripelje še na greben med Malo in Veliko Raduho.

Razgledi

  • SEVER: Peca, Golica, Uršlja gora, …
  • JUG: Dleskovška planota, Veliki Rogatec, Snežnik, …
  • VZHOD: Pohorje, Paški Kozjak, Smrekovško pogorje, …
  • ZAHOD: Stol, Vrtača, Košuta, …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress