[printfriendly]

Izhodišče: Jermanca 900m
Višinska razlika: 1492m
Težavnost poti: Zahtevna označena pot
Čas vzpona: 4:30h
Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe 1:50.000
Koča: Koča na Kamniškem sedlu 1864m
Primeren čas: V kopnih razmerah
Oprema: Čelada

  • Težavnost 60% 60%
  • Orientacija 40% 40%
  • Napornost 80% 80%

Planjava 2394m

Med Kamniškim sedlom na levi in Kocbekovim domom na desni strani se dviguje mogočna gora z dvema vrhovoma. Na njen vzhodni vrh je speljana označena planinska pot, medtem ko pa zahodni vrh bolj sameva, kljub temu, da je z višino 2394m za 2m višji. Njena mogočna 1000m visoka severna stena se spušča v Logarsko dolino in jo lahko občudujemo z Okrešlja. Južna stran pa se bolj položno spušča v Repov kot.

Opis poti

Z avtomobilom se zapeljemo v Kamniško Bistrico, mimo doma po gozdni cesti proti Jermanci. Občasno strma, vendar dobro urejena makadamska cesta nas pripelje vse do parkirišča skoraj na koncu ceste.

S parkirišča nadaljujemo peš in cesta se kmalu spremeni v planinsko pot. Na začetku nas le-ta vodi med gozdovi po južnem predelu Brane, preči nekaj grap in se po dobrih 40min hoje razcepi desno v strmino. V pomoč so nam smerne table in studenček, katerega obhodimo po desni. Sledi še kratek vzpon in že smo pri znanem počivališču »Pri Pastirjih 1430m« ob južnem vznožju Kamniškega sedla. Po počitku nadaljujemo pot po markirani stezi katera nas po nekaj minutah pripelje na razgleden travnik pod Kamniškim sedlom, Planjavo na desni in Brano na levi strani. Pot vijuga med rušjem in po dobri uri hoje smo pri Kamniškem Sedlu.

Pri koči se usmerimo proti vzhodu, prečimo melišče in kmalu smo v jugozahodni steni Planjave. Od tod naprej postane pot zahtevnejša in priporočljiva je uporaba čelade. Za lažje premagovanje poti do vrha, so nam v pomoč varovala, klini in jeklenica. Po prvem tehnično zahtevnem delu, se znajdemo v južnem pobočju Planjave. Dobro uhojeni in označeni poti sledimo do prvega razpotja (desno Korošica, levo naš cilj), kjer se usmerimo levo, prečimo še en varovan prehod in pridemo do novega razpotju. Pot nadaljujemo levo po jugovzhodnem pobočju in po 10min  pridemo na vrh.

Razgledi

  • SEVER: Logarska dolina
  • JUG: Velika planina, Rogatec, Posavsko hribovje, …
  • VZHOD: Dleskovška planota, Raduha, Golte, …
  • ZAHOD: Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Ratitovec, Julijske Alpe, …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress