[printfriendly]

Izhodišče: Breg 220m
Višinska razlika: 728m
Težavnost poti: Lahka označena pot
Čas vzpona: 2:00h
Zemljevid: Posavsko hribovje 1:50.000
Koča: Tončkov dom na Lisci 927m
Primeren čas: V vseh razmerah
Oprema: /

  • Težavnost 10% 10%
  • Orientacija 10% 10%
  • Napornost 20% 20%

Lisca 948m

Lisca ali posavski biser, kakor ga imenujejo ostali se nahaja ob reki Savi med Zidanim mostom in Sevnico. Hrib je zelo obiskan, saj ponuja lepe razglede na sosednje vrhove, prav tako pa na visokogorje (Julijske in Kamniško Savinjske Alpe). Na vrhu stoji meterološka postaja, tik pod vrhom pa Jurkova koča in Tončkov dom. Sledji skrbi, da z Lisce ne boste odšli lačni.

Opis poti

Avtocesto Maribor – Ljubljana oz. Ljubljana – Maribor zapustimo pri izvozu Celje-center in nadaljujemo z vožnjo proti Zidanem mostu in kasneje proti Radečam. Pred mostom v Radečah zavijemo levo v smeri proti Breg/Loka (na križišču opazimo tudi prvo smerno tablo za na Lisco). Po dobrih 8km pridemo v vas Breg, kjer takoj za manjšim mostom zavijemo levo v smeri proti Lovrencu, Okroglicam, … Po dobrih 750m pridemo do parkirišča ob cesti kjer je tudi informativna tabla.

Ko zapustimo vozilo nadaljujemo pot vzporedno z cesto. Že po parih minutah hoje, nas pot pripelje do travnatega pobočja. Čez travnik in skozi gozd se povzpnemo v vas Razbor, kjer po asvaltirani cesti nadaljujemo proti vasi Lisce. Še pred prvimi hišami krenemo na poljsko pot, katera nas pripelje do križišča ceste Lisca-Polje. Mi cesto prečimo in se postopoma dvigujemo po gozdni stezici, katera nam na čase ponuja lepe razglede na Posavsko dolino in vas Lisce. Do dobrih 30min pridemo do cerkve Sv. Jošta, kjer se nam z leve pridruži pot z Lovrenca. Mi ostanemo na naši poti, katera nas po 15minutah pripelje na travnik in jaso pod Lisco. Na vrh Lisce se lahko opravimo po levi čez travnik, ali mimo Tončkovega doma in Jurkove koče ter meteorološke postaje.

Razgledi

  • SEVER: Pohorje, Konjiška gora, Boč, Donačka gora, …
  • JUG: Javorniki, Nanos, Trnovski gozd in Julijci s Triglavom, …
  • VZHOD: Medvednice, Gorjanci, Kočevski Rog in Snežnik, …
  • ZAHOD: Kamniško in Savinjske Alpe, Kum, Veliko Kozje, Mrzlico in Čemšeniško planino, Peco, Uršljo goro, Svinsko planino in Golico

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress