[printfriendly]

Izhodišče: Na Razpotju 770m
Višinska razlika: 1420m
Težavnost poti: Zelo zahtevno brezpotje
Čas vzpona in sestopa: 9:00h
Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe 1:50.000
Koča: Koča na Klemenči jami 1208m
Primeren čas: V kopnih razmerah
Oprema: Čelada

  • Težavnost 80% 80%
  • Orientacija 80% 80%
  • Napornost 90% 90%

Greben Krofičke 2083m

Krofička, gora v vzhodnem delu Kamniško Savinjskih Alp skupaj z Utami tvori grebensko pregrado med Logarsko dolino in Robanovim kotom. Njen južni del je povezan z Škrbino, preko katere se je možno povzpet na Ojstrico po Kopinškovi poti, medtem ko pa vzhodni del z Travnikom in Utami. Prav s tema vrhovoma je njen greben tako zanimiv, saj se čez Škrbino povzpnemo do Krofičke in pot nadaljujemo po grebenu do Travnika in sestopimo za Utami.

Opis poti

Z avtomobilom se zapeljemo do Logarske doline, natančneje do jase Na razpotju, kjer parkiramo na označenem parkirišču. Tik ob parkirišču se usmerimo na kolovoz proti Klemenči jami kateri sledimo dobrih par minut in pridemo do razcepa, kjer nadaljujemo naravnost. Kolovoz se počasi prične spreminjati v gozdno pot in zmeraj bolj vzpenjat. Na poti nam pri izpostavljenih mestih pomagajo jeklenice ali lesena držala. Sama pot ima znamenitost in to je izklesan tunel v katerega vstopimo. Tunel je dolg par 10m in nas na drugi strani pripelje do izpostavljene poličke, katero brez problema prečimo in nadaljujemo z rahlim vzponom proti koči.

Pri koči se usmerimo v smeri proti Ojstrici (v pomoč so nam smerne table). Na začetku položna pot kaj hitro pridobiva na naklonini in že smo v gozdu kjer se strmo dvigamo do naslednjega razpotja (ravno Škarje, levo Ojstrica po Kopinškovi). Pot nadaljujemo levo v smeri proti Škrbini (Ojstrica po Kopinškovi). Pot nas vodi v ključih po gozdu, katero kar hitro pride na kamnito, z ruševjem obdano področje in z lepim pogledom na severno steno Ojstrice ter seveda na naš vmesni cilj – Korošico na levi. Poti sledimo vse do balvana tik pod Škarjami, kjer se pri možicu usmerimo levo ter prečimo travnato pobočje pod balvanom. Sledi še vzpon v grapo in že na desni strani zagledamo prvo jeklenico. S pomočjo jeklenice obhodimo poličko in že smo na grebenu Krofičke. Sprva ozek in izpostavljen greben nas pripelje do naslednje jeklenice v kaminu. Na izhodu iz kamina pridemo na travnato pobočje pod Krofičko kjer nadaljujemo prečno proti vrhu (pot se počasi zgublja, mi pa sledimo sledom naših prednikov). V kolikor pa imate radi adrenalin pa se lahko poskusite v plezanju čez plate proti vrhu. Plezanje je nekje II stopnje in lepo prehodno.

Stopili smo na vrh Krofičke, sedaj pa nas čaka sestop oz. prečenje grebena proti Utam. Na začetku zahteven spust poteka po vrhu grebena se kar hitro usmeri v desni del grebena med ruševje. Med iskanjem prehodov med ruševjem kar hitro napredujemo proti naslednjem vrhu brez imena in za njim proti Travniku. Težko je natančno opisat kje greš lepo, kje greš desno.. važno je, da se držimo grebena in gremo proti severovzhodu.

Travnik 2029m visok vrh je zadnji naš vrh na katerega bomo stopili. Sedaj pa sledi le še sestop v dolino. Sliši se lahko, ampak je kar zakomplicirano. Pri spustu ponovno pričnemo z iskanjem prehodov med visokim ruševjem. Malo se gibamo po grebenu, malo po levi in malo po desni strani vse do “sedlca”. Na njem se usmerimo levo proti dolini Robanovega kota. Na začetku strmi sestop po travah in med rušjem nas pripelje do kamina. V kolikor niste vešči plezanja II stopnje, svetujem da sestop nadaljujete z “abzajlom”, za tiste bolj vešče, pa sestop ne bo predstavljal večjih problemov. Ko je kamin za nami, se usmerimo levo po travnatem ostrenju Travnika. Pot je kar dobro shojena in nas pripelje do sedla na glavnem grebenu Ut 1929m. Vsak bi si mislil, da je potrebno počasi spremeniti smer proti Logarski dolini, ampak ne.. Nadaljujemo po melišču v smeri proti Robanovemu kotu. Po par 100m dolgem melišču sestopamo proti levi in nas pripelje do pastirskega stanu pod Utami.

Pred nami sta le še dva dokaj zahtevna vzpona. Pri stanu vidimo potko rahlo navzgor kateri sledimo. Le ta se vzpenja, spušča.. S pomočjo vrvi prečimo ozko škrbinico in že so na zadnjem izzivu. Vzpon po Vratnem žlebu. Ta vzpon opravimo po levi strani in že pridemo na sedlo, kjer se odpre pogled proti Strelovcu in tako vemo, da je za nami ves problematičen del.

Sledi le še sestop po travnatem pobočju Movznika, kjer se priključimo označeni poti (koča na Klemenči jami – Strelovec). Označeni poti sledimo vse do koče na Klemenči jami oz. do našega izhodišča Na razpotju.

Razgledi

  • SEVER: Logarska dolina
  • JUG: Robanov kot, Molička peč, …
  • VZHOD: Greben Ute, Travnik, Raduha, …
  • ZAHOD: Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Grintovec, Rinke, Mrzla gora, …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress