[printfriendly]

Izhodišče: Planina Blato 1147m
Višinska razlika: 400-900m
Težavnost poti: Lahka označena pot
Čas vzpona: 3-5h
Zemljevid: Triglavski narodni park 1:50.000
Koča: Koča pri Jezeru (1453m); Koča pri Triglavskih jezerih (1685m); Koča na Prehodavcih (2071m)
Primeren čas: V kopnih razmerah
Oprema:

  • Težavnost 40% 40%
  • Orientacija 20% 20%
  • Napornost 60% 60%

Po dolini Triglavskih jezer

Dolina Triglavskih jezer oz. Dolina Sedmerih jezer je alpska dolina med Bohinjem in Trento z različnimi prečudovitimi vrhovi in meri 8 km. Od leta 1924 je zavarovana kot Alpski varstveni park. Krasijo jo razgiban teren in zanimive rastlinske ter živalske vrste.

Opis poti

Zapeljemo se mimo mosta pri Bohinjskem jezeru v smeri proti Stari fužini. Plačamo parkirnino oz. cestnino v višini 10€ in se zapeljemo do označenega parkirišča na planini Blato.

S parkirišča nadaljujemo v širok, strm kolovoz v smeri proti planini Jezeru. Omenjenega kolovoza se držimo vse do jezera oz. koče pri Jezeru, do katerega pridemo po cca. 1h hoje. Kočo obidemo po levi strani in nadaljujemo po kolovozu v smeri proti Dednemu polju. Pot se začne rahlo vzpenjati. Širok kolovoz se sčasoma zoži in položi in že po 30min hoje pridemo do planine Dedno polje, kjer se lahko okrepčamo z domačim kislim mlekom ali domačim sirom.

Planino obidemo po levi strani v smeri proti koči pri Triglavskih jezerih. Široka pot se zmeraj bolj oži in spreminja v potko, katera nas kar hitro pripelje v gozd. Po 10minutah hoje se nam odpre lep pogled na planino Ovčarija, kjer pridemo do razpotja (desno Triglavska jezera čez Kopico, ravno čez Prode). Mi nadaljujemo ravno. Pot nas nato pripelje do ostrenja Rušnate glave, kjer se pričnemo postopoma spuščati. Po krajšem spustu pridemo do razpotja, kjer se nam priključi pot čez Komarčo. Sledi še kratek vzpon in že smo pri petem oz. šestem jezeru ter koči pri Triglavskih jezerih.

Kočo obidemo po levi strani in takoj zavijemo desno na pot po kateri prečimo jezero in se tik ob njem pričnemo dvigovat po dolini Triglavskih jezer. Ob mokrem vremenu je možnost zdrsa, zato previdnost ne bo odveč.

Po dolini se neprestano dvigujemo in spuščamo. Na desni vidimo visoke stene Tičaric, na levi pa greben Špičja. Po manj kot uri hoje pridemo do četrtega jezera oz. Ledvičke. Ledvičko, največje in najglobje in med vsemi najlepše jezero obhodimo po melišču na levi strani. Lepo speljana pot, nas pripelje do naslednjega Zelenega jezera in malo višje do Rjavega ter do razpotja (levo Zasavska koča na Prehodavcih, desno Hribarice). Mi se povzpnemo levo do koče na Prehodavcih, do katere pridemo po cca. 10min hoje. Pri koči se nam odprejo čudoviti razgledi na Zahodne Julijce, kakor tudi na vrhove ob dolini Triglavskih jezer.

Od izhodišča do Zasavske koče na Prehodavcih potrebujemo približno 5-6h. Sestopimo lahko po smeri vzpona ali pa za Kopico (sosednja dolina Triglavskih jezer, katera nas pripelje do planine Dedno polje).

Vrhovi

  • SEVER: Vodnikov vršac 2186m, Poprovec 2496m
  • JUG: Meji na Komarčo in Bohinjsko jezero
  • VZHOD: Mala Tičarica 2072m, Velika Tičarica 2092m, Kopica 2213m,…
  • ZAHOD: Zgornja Komna, Veliko Špičje 2396m, Malo Špičje 2312m, …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress