[printfriendly]

Izhodišče: Jermanca 900m
Višinska razlika: 1353m
Težavnost poti: Zahtevna označena pot
Čas vzpona: 3:45h
Zemljevid: Kamniško-Savinjske Alpe 1:50.000
Koča: Koča na Kamniškem sedlu 1864m
Primeren čas: V kopnih razmerah
Oprema: Čelada

 • Težavnost 80% 80%
 • Orientacija 40% 40%
 • Napornost 80% 80%

Brana 2253m

Je najvzhodnejši vrh v skupini Grintovca. Nahaja se med Kamniškim sedlom na levi in Tursko goro na desni strani. Vrh je zelo obiskan in predvsem pozimi želja marsikaterega gornika, kljub temu da spada med vrhe z največ smrtnimi žrtvami v zimskih razmerah.

Zanimivost:

 • Brana ima tri obraze
  1. Zahodni obraz je visok, strm in strašen
  2. Južen je stebrast in jamast
  3. Severni pa večinoma v senci z izrecnim padcem do Okrešlja

Opis poti

Z avtomobilom se zapeljemo v Kamniško Bistrico, mimo doma po gozdni cesti proti Jermanci. Občasno strma, vendar dobro urejena makadamska cesta nas pripelje vse do parkirišča skoraj na koncu ceste.

S parkirišča nadaljujemo peš in cesta se kmalu spremeni v planinsko pot. Na začetku nas le-ta vodi med gozdovi po južnem predelu Brane, preči nekaj grap in se po dobrih 40min hoje razcepi desno v strmino. V pomoč so nam smerne table in studenček, katerega obhodimo po desni. Sledi še kratek vzpon in že smo pri znanem počivališču »Pri Pastirjih 1430m« ob južnem vznožju Kamniškega sedla. Po počitku nadaljujemo pot po markirani stezi katera nas po nekaj minutah pripelje na razgleden travnik pod Kamniškim sedlom, Planjavo na desni in Brano na levi strani. Pot vijuga med rušjem in po dobri uri hoje smo pri Kamniškem Sedlu.

Kočo obidemo po levi strani (zahod) in nas po parih minutah pripelje na razpotje (desno Okrešelj) kjer nadaljujemo levo v smeri proti »melišču. Pot se zmeraj bolj vzpenja in nas pripelje na melišče (v snegu je velika nevarnost zdrsa), kjer pridemo do novega razpotja (ravno Kotliči), kjer ponovno nadaljujemo levo navzgor. Strma, varovana a ne pretirano zahtevna pot na kaj kmalu pripelje do kamina, katerega je potrebno malo preplezati (nič zahtevnega). Na tej točki se nam odprejo lepi razgledi na sosednje vrhove, medtem ko pa nas do vrha loči le še par minutk po travnatem zloženem vrhu.

Razgledi

 • SEVER: Okrešelj, Mrzla gora, …
 • JUG: Dolina Kamniške Bistrice, …
 • VZHOD: Planjava, Zeleniške špice, …
 • ZAHOD: Skupina Grintovca (Kočna, Grintovec, Skuta, Rinke, Turska gora), …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress