Alpinizem

Alpinizem pogovorno razumemo kot plezanje. Je pa to sicer dejavnost, ki zajema tako plezanje kot hojo in tudi smučanje v gorskem svetu, zlasti po brezpotjih.

Lahko ga razdelimo na letni in zimski alpinizem.

Letni alpinizem zavzema plezanje večraztežajnih skalnih smeri. Načini plezanja so lahko različni, v zadnjem času prevladuje predvsem prosto plezanje, poznamo pa tudi tehnično plezanje. Pri prostem plezanju za napredovanje plezalec uporablja zgolj svojo moč, znanje ter naravne razčlembe (oprimke, stope,…) ter trenje, ki ga omogoča skala. Vsi tehnični pripomočki služijo zgolj za varovanje. Pri tehničnem plezanju pa si plezalec pri napredovanju pomaga z vsemi tehničnimi pripomočki. Tu je praktično dovoljeno vse. Za razliko od prostega plezanja, kjer plezalec napreduje zgolj s svojimi rokami in nogami, se lahko pri tehničnem plezanju plezalec povleče za klin ali stopi nanj.

Zimski alpinizem pa lahko v grobem razdelimo na plezanje snežno-lednih in kombiniranih smeri, ledno plezanje, alpinistično smučanje in deskanje. Delno spada pod zimski alpinizem tudi turno smučanje in pristopi na vrhove (v zimskem času).

V gorah nekaj iščemo, čeprav tam nismo ničesar izgubili. Če bomo imeli kaj iskati tudi v prihodnje, smo na pravi poti.

Pavle Kozjek

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress