Izobraževanje za D-kategorijo na zasneženem Okrešlju

 

IMG_0372Od 11. do 14. januarja smo imeli na Okrešlju izobraževanje za vodnika D -kategorije. Vodniki s to kategorijo lahko vodijo v gore tudi v zimskem času. Omenjeno izobraževanje sem želel opraviti že preteklo leto, a zaradi premajhnega števila prijavljenih (vsaj 20) le – to ni bilo izvedeno. Letos pa je bilo to število k sreči malo večje (19 iz celotne Slovenije) in je bilo zato izobraževanje izpeljano.

IMG_0402Zaradi premajhne količine snega so naši inštruktorji iskali primerno lokacijo, kjer bi se tečaj lahko odvil, saj je še teden dni nazaj kazalo, da visokogorje snega ne bo videlo. Na koncu so izbrali Okrešelj zaradi največje količine snega oz. imeli so ga vsaj toliko, da bi lahko brez problemov opravili praktični del tečaja. Bolj kot se je bližal datum našega tečaja, vse bolj je kazalo na prihod ciklona in res je bilo tako. Ravno večer pred začetkom našega štiridnevnega druženja je sneg pobelili tudi dolino, na Okrešlju pa je zapadlo kar 30cm novega snega.

Četrtek je bil lep sončen dan, zato smo imeli najprej kratka predavanja, nato pa smo se hitro podali ven ter izkoristili dan za izdelavo bivaka v katerem smo tudi prenočili. IMG_0417Po hladni noči (naš bivak je imel ca. -1°C, medtem ko je bilo zunaj približno -5°C), smo se odšli v kočo segreti in pripraviti na praktični del izobraževanja. Pri štirih točkah smo se spoznavali s hojo z derezami in krpljami, z izdelavo sidrišč v snegu, z varovanjem v snegu ter izdelavo horizontalnih oz. vertikalnih ograj za varno gibanje udeležencev. Mokri do “spodnjega perila” smo odhiteli v kočo na nadaljevanje predavanj. Petek se je poslovil in že je bila tukaj sončna sobota, ki smo jo izkoristili za orientacijo. Po krajšem predavanju smo se podali v naravo in iskali različne točke, ki so bile vnaprej določene ter zelo uživali ob pogledu na okoliške zasnežene vrhove. Zadnji dan smo se ponovno prebudili v sončno jutro. Ta dan smo izkoristili za zadnja dva predavanja oz. zadnji praktični vaji (iskanje zasutih in prerez snežne odeje). IMG_0434Popoldne so oblaki pričeli zakrivati sonce, iz zahoda se je pričela prebijati nova fronta, ki nam je na žalost prinesla dež, tako da je bil naš sestop v dolino predvsem zelo moker. Naše štiridnevno druženje se je zaključilo v nedeljo ob 15.00 v Logarski dolini.

Na koncu naj pohvalim in se zahvalim inštruktorjem za strokovnost in odlično izvedbo tečaja, “kitajcu” ki nam je ponudil prevoz od Doma Planincev do obračališča in nenazadnje ekipi v domu na Okrešlju, da nismo bili lačni in nam je bilo v koči toplo 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress